Hlavní chody
Brokolice zapečená v palačinkovém těstě
Jak zužitkovat celou brokolici najednou? Zapečte si ji. Vzniknou 4 porce, které nejsou sice nijak velké, ale zasytí dostatečně, zapékaná jídla jsou všeobecně velmi sytá. Brokolici jsem zapekla v palačinkovém těstě, vznikla tedy něco jako obří omeleta z trouby. Vrch nesypu sýrem, ale strouhaným celerem, který celek krásně provoní. A kdo do té doby neměl rád brokolici, jistě si ji v tomto receptu zamiluje. Nohu brokolice nevyhazujte, ale udělejte z ní brokolicovou polévku, vše se zužitkuje :) K...
Celozrnné těstoviny s brokolicí a česnekem
Zajímavé, chutné a hlavně rychlé jídlo, které není potřeba zdlouhavě vařit. Příprava bude trvat max. 20 minut a na druhou stranu obdržíte maximální efekt. Jídlo je výborné a nezatíží žaludek. Doporučuji i při dietě, nepoužila jsem k přípravě ani kapku tuku.
Ingredience:
celozrnné těstoviny asi 250 g v suchém stavu
brokolice - 1 bal. asi 250 g
česneková pasta
lahůdková cibulka asi 3 nožky
černý a bílý sezam
sůl
Postup:
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody. Brokolici...
Čevabčiči s bramborou kaší
Anebo taky karbanátky, podle toho, jaký tomu dodáte tvar a jestli to napíchnete na špejli... Složení masy je úplně geniální - sójový granulát, čerstvý špenát a mrkev, vše podušeno v uzené paprice. Výsledek je tedy opět mňamózní a zcela veganský. Bramborová kaše také, žádné mléko a vejce zde nehledejte. Příprava je jednoduchá a dokonce i pes pochtíval ( a to musel cítit, že tam není maso ). Tohle bych zařadila ne do sekce lehkých obědů, ale spíše vydatných obědů, čevabčiči je smaženo ve značné...
Čo-ry čory
Výborný mix 2 druhů čočky a rýže. Jen tak, se solí, nic víc. Doma milujeme luštěniny a úplně mě uchvacuje jejich přirozená chuť a často s nimi experimentuji. Jsou také zdrojem bílkovin a osobně nemám problém s jejich stravností nebo nestravností. Asi jsem si už zvykla nebo mému organizmu přirozeně sedí. Čo-ry jím jako hlavní chod, dalším domácím strávníkům jej dám klidně jako přílohu k masu. Na studeno se zeleninou by z Čo-ry byl vynikající salát.
Ingredience:
červená čočka
hnědá...
Cukinové "špagety"
Cukiny, kam se podíváš! To je hotový ráj na zemi - cukiny jsou moje oblíbená zelenina, jelikož je nekonečně variabilní a můžete ji upravovat jakkoli, neznám jídlo, co by se nedalo udělat cuketové - tedy asi kromě pusinek a pudingu :) Nyní všichni nadávají, že se jim tento rok cukiny přemnožily a hodná Blani je zbavuje té tíže. A co s nimi dělám já? Nekompromisně je požírám s úsměvem na rtech - prostě "cukinolačká" bestie :) Protože za měsíc již nebudou, musím toho využít a skoro každý den mám...
Fazolový guláš s kukuřičnými placičkami
Prý že mám manželovi trochu pomoct s těmi rajčaty, co nám dala babička, zůstalo jich už jen deset a začínají být měkká.. Tak jsem pomohla a kvůli tomuto receptu jsem ani nemusela do obchodu na nákup. Poslední dobou zkouším nějaké různé výmysly z kukuřičné krupičky, velice mi zachutnala a pravidelně z ní ráno vařím kaši na snídani. Tentokráte mě napadlo uplácat z velmi husté kaše placičky jako přílohu k fazolovému guláši a tuto kombinaci vřele doporučuji. Počítejte s tím, že fazole musíte dlouze...
Grilovaný seitan s pečenou zeleninou
ste vegan a jdete na grilovačku. Průser - nic tam pro Vás kromě piva nemají. Co teď? Přineste si svoje a je klid. V alobalové kapse zeleninu a seitan v krabičce. Místo toho, aby se na Vás dívali jako na blázna, že zas nic nejíte, že jste divní a stejně nechápou, o co Vám zhýralým hipíkům a znuděným vyznavačům Krišny jde.. ( no comment tyhle ujeté názory... ), je prostě překvapte. Jistě budou chtít zkusit, to mi věřte :)
Ingredience:
seitan ( nabízím i recept na domácí...
Koprová omáčka
Koprovka vždy patřila k mým oblíbeným pokrmům tradiční české kuchyně a mohu si ji vychutnat i ve veganské verzi. Chtěla bych tím ukázat, že i veganská kuchyně zvládne skoro vše a příznivci české kuchyně nemusejí zoufat, že by se museli vzdát některých pokrmů po přechodu na veganství. Trošku jsem si zaexperimentovala a omáčka vyšla úžasně. Omáčka je sladkokyselá, krémová a voní po kopru, který jsem dostala z babiččiny domácí zahrádky u nás na vesnici. Uvařte si ji na nedělní rodinný oběd a...
Krémový špenát s pohankou
Špenát můžu jíst pořád, je tak výborný. Vím, že většina lidí má ke špenátu odpor z důvodu traumatu z dětství, kdy dostali ve školní jídelně na talíř hnědou kaši bez chuti, ale zkuste objevit špenát čerstvý, voňavý a lahodný. Nejlepší je použít čerstvé špenátové listy, ne baby špenát v igelitovém obalu ale pořádné velké tmavě zelené listy s červenavými stonky. Takovýto špenát se dá trochu hůře sehnat, ale je o hodně levnější ( kupuju kilo za max 10 Kč ) než zmíněný balený baby špenát a mnohem...
Kuskus se zeleninou a baby špenátem
10- ti minutovka za pár korun. Stačí mít ve spíži kuskus, v mrazáku zeleninovou směs a v lednici baby špenát. Nic víc potřebovat nebudete. Kuskus dobře zasytí a hodí se jako hlavní chod i jako příloha. Kus kus je chuťové jemný a dá se dochutit na slano i na sladko. Rozhodně si jej do spíže pořiďte, je dobré jej mít vždy po ruce, když potřebujete připravit rychlé a syté jídlo.
Ingredience:
1/4 balení kuskusu
půl sáčku mražené zeleniny - mrkev, kukuřice, hrášek
baby špenát
1 lžička...
Letní rolky s kroupami a grilovanou cukinou
Taková variace na lehčí tortily a ještě lehčí Kantonské závitky. Náplň jé krémová a lehká a sestává ze tří vrstev a nahoru rolky ještě přijde pesto! Úplná paráda chutí. A když rolky dobře "ubalíte", můžete si je vzít sebou do ruky.
Ingredience:
listy římského salátu, ale může být i jiný druh
ječné kroupy
sójový granulát
listy baby špenátu
cukina
rajčata
zelené pesto
sůl, pepř
Postup:
Kroupy dáme vařit, až jsou hotové, zamícháme do nich sójový granulát, aby se kaše zahustila, přidáme...
Libanonský chléb s náplní a pečené brambory
Libanonský chléb je vlastně taková chlebová placka, která se nařízne a uvnitř je dutá, takže ji plním exotickou směsí, kterou jsem si poskládala z marinovaného tofu, rajčat, klíčků a cizrny. Chléb poté můžeme dozdobit dle libosti čerstvou zeleninou. K chlebu podáváme teba pečené brambory, ale není to podmínkou, toto byla víceméně taková trochu slavnostní večeře, takže měla za účel nejen chutnat, ale i nadchnout. Ovšem bylo to vynikající a každý si chtěl přidat, ještěže jsem s tím počítala a...
Ostrý zeleninový guláš se sambalem
Včera jsme byli s manželem v nové restauraci, kde servírují vegetariánská a indická veganská jídla a tak nám to zachutnalo, že jsem se tím inspirovala a vytvořila jsem podobné karí i doma. Všechna tato jídla byla velice ostrá a k tomu jsme si vybrali zajímavé čaje v půllitrových konvičkách. Manžel si vybral Touareg - hodně silný až trpký ale sladký čaj s troškou máty a já jsem si vzala Honeybush - opravdu chutnal trochu medově a hlavně neobsahoval kofein, jinak bych už v noci neusla. Tento...
Pečená nadívaná rajčata
Tak tohle je chuťový majstrštyk! U nás doma nové nejoblíbenější jídlo. Vyzkoušejte pečená rajčata s nádivkou z rýže. Rajčata jsou šťavnatá a v puse se jen rozplývají. A při tom je to tak jednoduchý recept. Časově to také nevychází nejhůř, nejdelší je doba pečení, ale výsledek stojí za to.
Ingredience:
4 velká račtata
pytlík hnědé rýže
naťový celer
hraška
sůl, pepř, oregáno nebo majoránka nebo oboje podle chuti
olej
Postup:
Rýži dáme vařit do osolené vody. Rajčatům uřízneme...
Pečené marinované kukuřice
Výborná večeře na podzimní chladné dny. Kukuřičné klasy jsou nyní v prodeji, protože sklizeň této plodiny vrcholí. Mě stál jeden klas necelých 10 Kč, koupila jsem jich 5, což mi stačilo na 2 porce. Kukuřici není potřeba marinovat dlouho, stačí řekněme 1 - 2 hodiny. Marináda je sladce pikantní a pečené kukuřice jsou prostě skvělé i jen tak večer k filmu a pivu nebo jako příloha.
Ingredience:
kukuřičné klasy
na marinádu:
trochu oleje
černá omáčka balsamico
třtinový cukr
sladový...
Pelmeně
Dostala jsem od mamky plastové udělátko ( tvořítko ) na pelmeně, taštičky, pirohy či jak to nazvat. Takové to zubaté kolečko, kde dáte těsto, náplň a zacvaknete. Takže jsem to hned na druhý den vyzkoušela k obědu. Těsto je jednoduché, základní kynuté a náplň je čistě zeleninová. Výborné jídlo, které vypadá pěkně na talíři a na druhý den jsem si pelmeně vzala sebou do vlaku do práce, i druhý den byly vynikající.
Ingredience:
Těsto:
500 g hladké mouky
půl kostky droždí ( 21 g )
trošku soli a...
Rajčatová omáčka s řapíkatým celerem
Skvělá rajčatová omáčka z čerstvých rajčat s řapíkatým celerem. Je mírně kyselá a hodí se k různým přílohám, těstoviny, luštěniny, rýže apod. Ideálně se dělá z domácích rajčat, protože jdou lépe loupat a mají výraznou chuť.
Ingredience:
rajčata čerstvá nebo z plechovky ( plechovka 400 ml, nebo 12 x střední rajče )
řapíkatý celer asi 3 - 4 nožičky
sůl
pepř
skořice
cukr 3 lžičky ( podle kyselosti rajčat )
petrželka
olivový olej
Postup:
Na omáčku si nakrájíme rajčata,...
Řepné burgery s grilovanou zeleninou
Řepa je opravdu univerzální surovina, vytvoříte z ní prakticky každé jídlo, klidně i nasladko na pečení. Řepné burgery jsou zdravé, bez cholestrolu a chuťově vynikající. Řepa má krásnou barvičku, která udělá tmavě fialové burgery, můžete je opékat, smažit nebo i grilovat. K tomu má řepa krom své univerzálnosti další výhodu, čístí střeva a k tomu ji pořídíte za pár korun celoročně.
Ingredience ( asi 5 porcí ):
300 - 350 g řepného pyré ( řepa + cukina )
asi 100 g kukuřičné...
Rychlá zelenina z pánve
Základ této mňamky tvoří kvalitní suroviny. Řeřicha z vlastní zahrádky a zajímavé spojení chutí díky koření. Je to skoro bych řekla "desetiminutovka", kterou si sebou vezmete do práce do krabičky a buďto ohřejete v mikrovlnce nebo sníte na studeno jako těstovinový salát. V každém případě vynikající a osvěžující lehké jídlo.
Ingredience:
bezvaječné nudle
cukina
rajčata
řeřicha
špenátové listy - čerstvé
rozmarýn, sůl, pepř, oregáno
olivový olej
Postup:
Nudle...
Seitan s rajčatovou omáčkou, těstoviny
Existuje několik druhů rajských omáček. Na hotelovce jsme se učili rajskou klasiku - kořenová zelenina, zásmažka s protlakem, pasírovat, trochu másla... Doma mě zase učili dát do hrnce smetanu a přidat protlak. Ani jedna tato verze nesplňovala mé požadavky na stravování. Já jsem ovšem neudělala tak úplně rajskou jako spíše rajčatovou omáčku z rajčat, veganskou verzi, ale abychom zůstali i trochu u té klasiky k nedělnímu obědu, je použita i zásmažka. Manžel mě už dlouho žádal o plněné papriky a...
Záznamy: 1 - 20 ze 36